twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Friday, October 15, 2010

kisah cinta seorang wanita kepada pemuda tampan

assalamualaikum..

kisah ini (kisah cinta zulalikhah kepada yusuf a.s) telah tertulis dalam ayat- ayat al-quran dalam surah Yusuf dengan menceritakan kisah cinta mereka Zulaikhah isteri perdana menteri Mesir kepada Yusuf a.s, pemuda tampan.
al-quran juga menegasknan keindahan kisah tersebut, sebagaimana ditegaskan dalam firman-Nya: Maksudnya: "kami menceritakan kepadamu kisah yang paling baik dengan mewahyukan al-quran ini kepadamu, dan sesungguhnya kamu sebelum (Kami mewahyukan)nya adalah termasuk orang- orang yang belum mengetahui~surah Yusuf : ayat 3

kasih sayang kedua ibu bapanya pada Yusuf a.s telah menimbulkan bibit kecemburuan pada sedara-sedaranya hingga mereka ingin memisahkan dan membunuh Yusuf a.s dengan memberitahu Yusuf telah hilang dimakan oleh serigala. yusuf a.s telah dijumpai oleh musafir dan dibawa ke negeri Mesir. disana Yusuf a.s dijual (sebagai hamba). kemudian Yusuf a.s "dibeli" oleh Perdana Menteri Mesir. Atas kelebihan yang dimilikinya, Yusuf a.s telah dianggap seperti anak kandung P.M Mesir.

Yusuf a.s membesar menjadi pemuda yang sangat tampan dan berkeperibadian sangat menawan, dengan ketampanan, kegagahan dan keperibadian menawan Yusuf a.s membuat mereka yang melihat, terutamanya kaun Hawa menjadi tergila- gila kepadanya. tetapi allah Azza Wa Jalla memelihara Yusuf a.s daripada perbuatan tercela. Allah menghiasi dirinya dengan perilaku yang terpuji, jiwa yang bersih, peribadi yang terpuji, kecerdasan yang keluasan ilmunya dengan mempunyai kepintaran membaca mimpi baik yang ghaib mahupun ramalan masa akan datang. sebagaimana diwartakan firman al-quran
Maksudnya : Dan mereka menjual Yusuf dengan harga yang murah, iaitu beberapa dirham sahaja, dan mereka tidak tertarik hatinya kepada Yusuf. Dan orang Mesir yang membelinya berkata kepada isterinya: "Berikanlah kepadanya tempat (dan layanan) yang baik, boleh jadi dia bermanfaat kepada kita pungut dia sebagai anak" Dan demikian pulalah Kami memberikan kedudukan yang baik kepada Yusuf a.s dimuka bumi (Mesir), dan agar kami ajarkan kepadanya takdir mimpi. Dan Allah berkuasa terhadap urusanny-Nya. tetapi kebanyakkan manusia tidak mengetahuinya. Dan tatkala dia cukup dewasa Kami berikan kepadanya hikmah dan ilmu. demikianlah Kami memberikan balasan kepada orang- orang yang berbuat baik." Yusuf, 20-22

isteri perdana menteri Mesir, adalah wanita cantik dan muda. beliau telah tertarik dengan ketampanan dan kegagahan Yusuf a.s sehingga ingin menjadikan Yusuf a.s sebagai kekasihnya. hati dan jiwa isteri perdana menteri itu telah diaduk- aduk syaitan. beliau akan melakukan apa sahaja untuk memastikan impiannya tercapai. beliau menggunakan kecantikannnya dan kekayaannya untuk mengumpan Yusuf a.s tetapi usahnya sia- sia sahaja kerana Yusuf a.s tidak jatuh hati kepadanya langsung..oleh itu, perempuan itu telah menjerat Yusuf a.s dengan menyuruh Yusuf a.s memasuki kamarnya. setelah itu, beliau mengunci dengan ketatnya sehingga sukar dibuka oleh Yusuf. dalam keadaan yang sangat genting itu, Yusuf a.s hanya dapat memohon pertolongan daripada penciptanya untuk melindunginya daripada perkara- perkara yang tidak diinginnya. semasa yusuf a.s cuba untuk melepaskan diri, perempuan itu menarik Yusuf a.s dari belakang hingga koyak baju Yusuf a.s.. tatkala pintu dibuka suami perempuan itu berada didepan pintu tersebut. Yusuf a.s terkejut malah perempuan itu menfitnah Yusuf a.s untuk melindungi dirinya daripada disalahkan.

kerabat pembesar melontarkan gagasan segar dimana jika baju gamisnya koyak dimuka, maka wanita itu benar dan Yusuf termasuk orang- orang yang dusta. Dan jika baju gamisnya koyak dibelakang, maka wanita itulah yang dusta dan Yusuf termasuk orang- orang yang benar. perdana menteri lantas meneliti koyakan baju Yusuf a.s, dia dapati baju Yusuf a.s koyak dibelakang, dari situ sang perdana menteri mafhum dalam peristiwa ini yang salah adalah isterinya. perdana menteri meminta peristiwa ini jangan dihebohkan tetapi khabar angin begitu cepat tersebar dan menjadi bual mulut masyarakatnya terutamanya anak perempuan negerinya. Zulaikhah berasa panas dan membuat strategi dengan memanggil beberapa anak perempuan negerinya untuk menghadiri jamuan makan dirumahnya, mereka diberi sajian lazat seta buah- buahan dan diberi pisau untuk memgupas buah. ketika para perempuan mengupas buah , isteri memanggil Yusuf a.s untuk hadir menampakkan diri ditengah- tengah mereka. oleh sebab ketakjupan kepada ketampanan dan kegagahan Yusuf a.s, mereka tidak sedar bahawa mereka telah melukakan tangan mereka sendiri.

Yusuf a.s berkata: Wahai tuhanku, penjara lebih aku suka daripada memenuhi ajakan mereka kepadaku, dan jika tidak Engkau hindarlah kepadaku tipu daya mereka, tentu aku akan cenderung untuk memenuhi keinginan mereka dan tentulah aku termasuk orang- orang yang bodoh. Maka Allah memperkenankan doa Yusuf a.s. Para pegawai kerajaan Mesir akhirnya memasukkan Yusuf a.s ke dalam penjara, dengan batas waktu yang tidak ditentukan. langkah itu diambil untuk menutup skandal isteri perdana menteri ke atas Yusuf a.s Penduduk negeri Mesir tidak lagi membincangkan kisah yang ada di balik tembok istana sang perdana menteri.

bertahun- tahun didalam penjara, takdir telah menentukan, tatkala raja Mesir bermimpi tetapi tidak ada seorang tafsir mimpi yang pandai menafsir mimpinya. Yusuf akhirnya diminta untuk menafsir mimpi itu dengan jelas dan bijak di hadapan raja. Yusuf a.s pun keluar daripada penjara dan isteri perdana menteri pun mengaku kesalahan yang dilakukannya dulu. Isteri perdana Menteri Mesir telah kembali pada jalanyang kebenaran, dia mengakui segala bentuk khilafnya dengan penuh kejujuran dan dia berazam dakam dirinya untuk melandasi semua perilakunya pada al-Haq- kebenaran sepenuhnya- dia memuji keteguhan dan kejernihan hati dan jiwa Yusuf a.s, dia berterima kasih kepada Yusuf a.s kerana telah memberi pengajaran jiwa yang sangat berharga bagi hidup dan kehidupannya.

dahulu Zulaikhah penyembah bahala. Dia berpindah hati, dia tunjukkan cintanya kepada Allah. dia tidak menyembah kecuali kepada Tuhan yang Maha Esa. Zullaikhah berdoa: "Wahai Allahku, kini tiada lagi harta, kedudukan dan kecantikan yang kumiliki. Diriku hidup sebatang kara, tua, hina dina, dan papa. Engkau ujiku dengan cinta kepada Yusuf a.s. Wahai Allahku, aku sungguh sangat terseksa di daerah kerinduan tak bertepi. aku tidak berkuasa menahan cintaku pada Yusuf a.s. maka sambungkan cintaku pada Yusuf a.s. Jikalau Engkau tidak berkenan mewahadi cintaku dengan cinta Yusuf a.s. Maka ambilah cintakudi hati Yusuf a.s, agar aku muarakan segenap cintaku hanya kepada Engaku semata"
tatkala Yusuf a.s sedang berlintas di tempat di tempat Zulaikhah tinggal. Yusuf berkata kepada Zulaikhah : Apakah yang kau inginkan saat ini wahai Zulaikhah?. Dia menjawab : aku menginginkan tiga hal. kecantikan, harta, dan jalinan pernikahan. Yusuf a.s sangat terkejut mendengar tiga keinginan Zulaikhah itu, dia bergegas meninggalkan Zulaikhah.

Allah menurunkan Jibrail kepada Yusuf a.s dengan membawa wahyu daripada-Nya. Wahai Yusuf. Kau melontarkan pertanyaan kepada Zulaikhah apa yang kau inginkan saat ini. Akan tetapi kau tidak menjawabnya. Kau mengajukan pertanyaan kepadanya. Namun setelah dia menjawab kau tidak memperhatikannya. Ketahuilah wahai Yusuf a.s, sesungguhnya Allah akan menikahkan dirimu dengan Zulaikhah. Allah sendiri yang melamarkannya untukmu. Para malaikat menjadi saksi pertunanganmu, para dayang dan bujang syurga juga akan menjadi penggembira pernikahanmu. Yusuf a.s berkata " wahai Jibrail, Bukankah Zulaikhah tidak cantik lagi?..Jibrail berkata kepada Yusuf a.s : sesungguhnyaa Allah berkata kepadamu : Zulaikhah memang tidak berharta, tidak cantik, dan tidak muda. tapi Allah memiliki Kekuatan, Keperkasaan, Kehendak, Dan Kudrat (Kuasa).

kemudian Allah menganugerakan kecantikan kepada Zulaikhah. Selapas pernikahan Yusuf a.s dan Zulaikhah, Yusuf a.s tidak tahan melihat kecantikan Zulaikhah. Zulaikhah tidak seperti dulu, setiap kali Yusuf a.s di aduk- aduk nafsu syahwatnya, dia dapati isterinya begitu khusyuk mendirikan solat. kini hati Zulaikhah tidak seperti dulu. dia lebih beriman dan berislam. hatinya hanyalah untuk Allah. Zulaikhah telah disinari cahaya iman dan islam, kekasih hatinya tidak lagi Yusuf a.s, akan tetapi Sang Khaliq. Dialah Allah Azza Wa Jalla. Zulaikhah menemukan kenikmatan yang bukan kenikmatan jasad namun kenikmatan rohani. seperti halnya Zulaikhah yang pernah mengoyak baju pujaan hatinya, Yusuf a.s juga berbuat yang sama. Maha Besar Allah Yang mempertemukan sepasang kekasih dalam buaian cinta dan iman sejati.

hasil penulisan NIK ABDUL AZIZ NIK MAT~kisah cinta dalam al-quran~
dirumuskan oleh muhasylah..

7 comments:

Anonymous said...

adakh orng yang sprti yusuf dimsa skrg ini..................

Aquatiq said...

wah.... cantik bl0g ang!!!!

RafLah said...

MI. MAMBAUL ULUM BATA-BATA~ada..mungkin 1 dlm 1000..

Aquatiq~haha..tacap ckt2 jew..x cam blog ang..meriah!!!

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

owh!
cm copy n paste jer.
baik wat refleksi dr ap yg d bce jer. bru bes nk bce pndangan org lain.

=)

RafLah said...

owh..ne ringkasan yg aq wat k..
x maen r nk copy paste..=p

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

ye ke..
maaf ye!

RafLah said...

hahaha..maaf anda is accepted

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails