twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Monday, October 31, 2011

selamat pengantin baru

Dalil nas Al-Quran, iaitu sebagaimana firman Allah yang bermaksud:

"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"

(Surah An-Nur 24:32)

Begitulah islam menggalakkan umatnya berkahwin pada mereka yang sudah bersedia dari segi zahir dan batin.

Dalam nas Hadis sebagaimana sabda Baginda yang diriwayatkan oleh Bukhari yang bermaksud:

"Perkahwinan itu Sunnahku, sesiapa yang tidak suka kepada Sunnahku, dia bukan daripada kalangan umatku"

(riwayat Al-Bukhari)

Menarik x entry blog td..hehe entry mengenai perkahwinan..mzti ramai yg suke kn..

Post yang nk di share ne adalah berkaitan dengan perkahwinan salah seorang ahli keluargaku..that why wat entry g2..hihi..k erm baru- baru ne bro sulung ku baru sahaja selamat melangsungkan perkahwinannya pada 29/11 di rumah pengantin perempuan di gombak setia. ~eleh dekat jew~..

Dengan sekali lafaz sahaja, maka sah lah ikatan suami isteri antara mereka..

tahniah diucapkan kepada pengantin baru bro Zul Atfyi Fauzan & akak Nur Shida..semoga berbahagia ke akhir hayat..=)


p/s : majlis disebelah lelaki akan berlangsung pada 12/11..jika sapa ada kelapangan blh la dtg ke sungai besar, rumah sebelah balai bomba..=)

------>smilez

Sunday, October 23, 2011

Cuti Dtg Lagi


ASSALAMUALAIKUM..


CUTIII DTG LAGI!!!!!!!

bez'e cuti..seminggu lak 2..meme tepak mase'e..lepah sibuk memanjang..pas2trus cuti, memang x sabo nk rehat puas2..mkn tido mkn tido la jwb'e..hahaha..leh tmbh berat bdn cikit..=)

lame x update blog ne..tp ttp mls jgk nk tls sbnr'e..sje singgah2 jenguk2..ape2 pon selamat bercuti kepada semua yang cuti..luangkn lah mase bersame keluarga..kpd si die semoga ceria selalu disamping keluarga tercinta..=) then sape yg x dpt cuti keje leklok..carilah rezeki yang halal..k jumpe ag..
assalamualaikum..

Sunday, September 4, 2011

MARI PUASA 6




Assalamualaikum w.b.t sume..semoga sihat-sihat belaka..

Dikesempatan ini ingin mengucapkan selamat hari raye maaf zahir batin kepada sume umat islam samada di dalam atau di luar malaysia..
setelah sebulan umat islam menunaikan ibadah puasa, menahan lapar dan dahaga serta perkara2 yang mengurangkan pahala puasa, semoga madrasah yang dilalui sebulan tersebut mendapat faedah dan diteruskan pada bulan- bulan seterusnya.

Antara amalan yang paling terdekat yang diajar selepas bulan ramadhan, dilakukan pada bulan syawal ialah puasa enam..Dalil Puasa Sunat Enam Syawal.

Dalilnya ialah hadis Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal maka itu seperti berpuasa sepanjang tahun.” [Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 1164 (Kitab al-Siyam, Bab disunatkan berpuasa enam hari dari bulan Syawal)]

Bilakah Dimulakan Puasa Sunat Enam Syawal?

Puasa sunat enam Syawal paling awal dimulakan pada 2 Syawal. Ini kerana tarikh 1 Syawal adalah hari Aidil Fitri dan kita dilarang dari berpuasa pada hari tersebut. Abu Sa‘id al-Khudri berkata: “Nabi s.a.w. melarang puasa pada hari (Aidil) Fitri dan (Aidil) Adha.” [Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 1991 (Kitab al-Shaum, Bab berpuasa pada hari Aidil Fitri).]

Ok, mari kita tngk hikmah- hikmah'e..
1. Pelengkap dari puasa Ramadhan
2.
Menyediakan sistem pencernaan
3.
Amalan Ramadhan tidak terputus
4.Tanda syukur rahman bulan ramadhan


Namun, bagi mereka yang mempunyai hutang berpuasa di bulan Ramadhan, haruslan menyudahkannya dahulu sebelum memulakan berpuasa 6 ini. Ini kerana barangsiapa yang berpuasa Syawal terlebih dahulu dan masih ada tanggungan puasa Ramadhan, maka puasanya itu hanya dianggap puasa sunnah muthlaq (puasa sunnah biasa) dan tidak mendapatkan ganjaran puasa Syawal. Ini kerana berbalik kepada sabda Rasulullah s.a.w tadi, “Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan…”

p/s : mari kita rebut2 peluang ini semantara masih ada di bulan syawal
: jgn asyik mkn rendang ketupat kuih raye jew ea..hoho


Monday, August 1, 2011

ramadhan datang lagi!!!!



Ahlan Wasahlan ya ramadhan..

bersyukur kepada-Nya kerana memberi peluang kepada umatmu ini menikmati keberkatan ramadhan pada tahun ini..semoga hambamu ini mengambil kesempatan merebut seberapa banyak peluang mengamalkan ibadat kepadamu..insyaallah..=)

Dalam satu hadis, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Setiap amalan anak Adam akan digandakan di mana satu amalan kebaikan akan digandakan sebanyak sepuluh hingga 700 kali ganda, kecuali puasa.


Renungan Ramadhan
"Ramadhan bulan yang penuh keberkatan. Di awalnya rahmat, di tengah-tengahnya maghfirah dan dihujungnya kebebasan dari api neraka".


p/s: berpuase la bersungguh- sungguh..-jgn pose yangyok ea-hahaha


-SELAMAT BERPUASE SEMUA UMAT ISLAM-

Saturday, July 9, 2011

bersih

jom BERSIH

jom g BERSIH

jom g BERSIHkan

jom g BERSIHkan sume

jom g BERSIHkan sume sampah

jom g BERSIHkan sume sampah sarap

jom g BERSIHkan sume sampah sarap di

jom g BERSIHkan sume sampah sarap di luar

jom g BERSIHkan sume sampah sarap di luar halaman

jom g BERSIHkan sume sampah sarap di luar halaman rumah

jom g BERSIHkan sume sampah sarap di luar halaman rumah kita

jom g BERSIHkan sume sampah sarap di luar halaman rumah kita, adik..

adik jawab : jom BERSIH



p/s: bersihkan segala apa yang telah dikotori..=)


Saturday, May 28, 2011

marathon wayang

assalamualaikum
ape habak..
lame x bersua kite ea new post..
hihi

erm bulan mei ne bnyk'e chek tngk wayang
bnyk cngt cte bez kuar bln ne..

mule2 tngk kongsi - 12/5






















ceh tngk trailer cam gempak, bile tngk hampeh..

then tngk nur kasih 19/5






















erm bez citer die, islamic gender..tp side effect kureng r..
memandangan die menarik, rse cam nk g jew cane kat jordan 2..
hohoho

KARAK laluan puaka - 26/5
























ne 1st tim KRU wat cete seram kn..erm smart gak hantu die..sound effect n side effect die xyah nk cakap r, mmg terbaek punye..hihi dulu2 kite dngr yg volkwagen xde pemandu, de bdk kecik kat tngh jalan, sekarang bende 2 dh dibuat cete lam wayang..tp part las die enth tibe2 jew..cam x msk jew hantu die leh lak b'disco..

hajat x kesampaian ag nk tgk
PIRATE OF THE CARIBBEAN

























and KUNGFU PANDA 2
























owg ckp bez..
erm jom kawan- kawan g tngk..~yg spe2 x tngk ag~
hihihi

Wednesday, April 27, 2011

JALAN santai

assalamualaikum w.b.t

ok, nmpk'e jadual minggu ne agk santai..
jadual x pack, bnyk free g2, 1 hari kelas 2-3 jam jew..i like..
psai mase agk santai n mengizinkan, dapat gak aq g ke PBAKL kali ke-2 tok tahun ne..
1st g ngan family, 2nd g ngan kawan- kawan..yg 1st rse x puas sbb x dpt round2 semua tempat..dpt g 2 dewan jew..pas2 kne blk..tp 2 pon dh 2 jam lbh dok menyemak kat c2..
yg 2nd tim g agk puas den raso..bukan takat puas, agk terlalu puas, sampai kaki ne nk tercabut dok pusing- pusing 1 pesta buku..hasil'e dpt jugak la memcekup beberapa buah buku yang dikire berbaloi r beli~beli buku bnyk2 pon xpe, ilmu kan~..dok beli2 buku 2, harap di baca la ek..jgn semangat beli jew, blk2 dok simpan wat berabuk jew..ermmm

yang bez mse g smlm dpt la jumpe penulis buku yakjuj makjuj lebih 10 000 buah naskhah telah terjual, armargeddon 2012, dll ~MUHAMMAD ALEXANDER~atau wisnu sasongko..mule2 x perasaan die penulis'e..die dok b'diri kat booth PTS ngah menerangkan tentang buku'e alexander adalah zulkarnain..ingtkan sapa la, sbb die b'bhs indon dok terangkn 2..pas2 ambk la buku amergeddon 2012 2, tngk2 muke die de kat buku 2..sah upe'e die la penulis buku2 ne..tibe2 rse teruja dapat jumpe ngan penulis depan mate..

de iras2 x..haha..serupa tp laen..

peluang jangan dilepaskan, chek pe ag, g beli buku die yakjuj n makjuj pas2 terus mintak autograf die..huhuhu..ciap dapat tangkap gambar ag ngan die lagi 2..hohoho bangga2..=)..owg'e mmg baek la n low profile g2..tibe-tibe rase tabik kat die..mane x'e owg berilmu dan berbakat. r katekn..bukan mudah nak menghasilkan buku seperti 2..kan3..

then smbg jalan- jalan ag..erm ngah syok tengok buku, t'kena la plk jerat..jerat languaphone..dh kne menadah telinga dengar die punye promote..nak x nak kne r mengYA jew~nak abis cepat ke x nak~last2 x beli jugak bende alah die 2..buang ayak liur ngan mase chek jew..tp dpt la jugak info2 die ckt..=p

dah2, pi balik, nak malam dh ne r..hu3..
so ktowg pon blk ngan hati yg sonang n gembiro..
k salam..

p/s : sapa2 x g lagi pbakl, leh g lagi cos die smpai 1 mei..
: pi sane bwk pulus bnyk ckt ea cos compem nk beli 2 nk beli ne..huhuhu


Thursday, April 21, 2011

buzzzzz

assalamualaikum w.b.t

minggu yg penuh kebizian, memaksa memerah otak yg merah kehitaman..
fuhh satu paper sudaa solosai..1 jam 30 yg sungguh singkat..
tup3 dh abis..menggelabah jari jemari memecut menulis menggoreng isi-isi..
hangus ke separuh msk isi- isi 2..tawakal jew ek..

abis jew kuar dewan, kne msk kls kne exam ag..ayoyo ingtkn dh abis upe'e ade ag..dh la x prepare pape..maen hentam kromo je r..kalo terdesak gune terpakse r dadu pak ibrahim..kite tngk sapa yg kena..hahaha..tp nsb baek x terdesak smlm..jwb sempoi2 ala2 santai..

dh 2 3 hari x dpt tido ptg, nk tido ptg ne pon dh x leh nk lena..lelap kejap ea..
erm terpakse r mengadap bende alah ne..pas2 xtaw nk post bende..suke2 jew r..
menekan button2 keybord sambil dngr lagu LUAR BIASA n PERPISAHAN INI..
so terhasil la post ne..=)

p/s: hujung minggu ne jom serbu PBAKL 2011 nk..


Thursday, April 14, 2011

puasa nazar

assalamualaikum w.b.t
pada waktu petang yg dingin ne berkesempatan berkongsi maklumat pada rakan- rakan semua..=)

Puasa Nazar
Nazar ialah mewajibkan sesuatu ketaatan yang tidak wajib pada asalnya, untuk mendekatkan diri hamba kepada Tuhannya. Ia merupakan satu peribadatan kuno, dan telah diberitakan oleh al-Quran;

Maksud Firman Allah S.w.t.

(Ingatlah) ketika isteri Imran berkata: "Tuhanku! Sesungguhnya aku nazarkan kepadaMu anak yang ada dalam kandunganku sebagai seorang yang bebas (dari segala urusan dunia untuk berkhidmat kepadaMu semata-mata), maka terimalah nazarku; sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui." [QS al-Imran:35]

Dan (ketahuilah), "apa sahaja yang kamu belanjakan (dermakan) atau apa sahaja yang kamu nazarkan maka sesungguhnya Allah mengetahuiNya dan (ingatlah), orang-orang yang zalim itu tidak ada sesiapa pun yang dapat menolongnya." [QS al-Baqarah:270)

Hukum menunaikan janji nazar

Bernazar adalah berjanji dengan Allah S.w.t untuk melakukan sesuatu ketaatan.

Menunaikan nazar yang dibuat adalah wajib jika nazar itu adalah yang berbentuk pendekatan diri kepada Allah, seperti bernazar akan berpuasa sunnah, bersedekah dll.

Jika nazar itu adalah nazar maksiat, maka tiada apa yang dapat diakui sebagai nazar di dalam perkara maksiat begini. Tidak wajib ditunaikan, bahkan diharamkan menunaikannya. Seperti bernazar akan membunuh orang atau akan berjudi dll. Dalilnya

Dari Amru bin Syuib r.a. dari bapanya dari datuknya

Rasulullah S.a.w. bersabda:

"Tiada nazar kecuali pada sesuatu yang mengharapkan zat Allah di dalamnya."

[Hadits Riwayat Imam Ahmad & Abu Daud]

Dari Ibnu Abbas ra., ia berkata:

Sa`ad bin Ubadah meminta fatwa kepada Rasulullah saw. tentang nazar yang pernah dinazarkan ibunya namun ia wafat sebelum menunaikannya. Rasulullah saw. bersabda: "Tunaikanlah nazar itu untuknya."

[Hadith Riwayat Imam Muslim]

Terdapat juga larangan dari Rasulullah S.a.w. perihal bernazar.

Dari Abdullah bin Umar ra., ia berkata:

Suatu hari Rasulullah saw. melarang kami bernazar, beliau bersabda: "Sesungguhnya nazar itu tidak dapat menangkal sesuatu apa pun tetapi hanya untuk mengeluarkan sesuatu dari orang yang kikir."

[Hadith Riwayat Imam Muslim]

Dari Anas bin Malik ra.:

Bahwa Nabi saw. melihat seorang yang telah lanjut usia dipapah kedua anaknya. Maka beliau bertanya: "Kenapa orang tua ini? Mereka menjawab: Ia bernazar untuk berjalan kaki. Beliau bersabda: Sesungguhnya Allah tidak memerlukan penyiksaan orang tua ini terhadap dirinya sendiri. Dan beliau memerintahkannya untuk berkendaraan."

[Hadith Riwayat Imam Muslim]

dengan ilmu yang diberikan dapatlah diberi sedikit pengajaran untuk diamalkan apabila pada masanya..

sekian..



Tuesday, April 12, 2011

PERUBAHAN LANSKAP

assamualaikum sume..

sudaa selamat akhir'e ptogram B.I.G kali ke-3..fuhhhh penat tp puassssss..x sangka dpt buat keje2 cam 2..ingtkan lepak2 jew..upe2'e bak kate owg koja borat bak 2..sampai sengal2 badan ne ha dibuat'e..lame x buak koja borat r katekn..

dengan seramai 60 lbh anggota sukarelawan dari ipik untuk berkhidmat mengubah lanskap sekolah yg dahulu'e suram muram menjadi menarik tertarik de BOOMMMM g2..hahaha de beran..

"hajat sekolah dh lame dh ubah pokok2 ne, tp x terbuat2, sampai r arie ne..harap2 tercapai r hajat sekolah pd hari ne"~guru besar~semangat berkobar- kobar t'pncar kat smngt dak2 ne bile dngr hajat sklh g2..hu3 tabik spring r kat kowg..

satu per satu pokok ditumbangkan..seluruh tenaga diperlukan tok mencangkul, menolak, memusing, menarik dan mengangkut pokok- pokok 2..ermm bukan keje sonang bai tu..bukan calang- calang owg leh wat..hnya owg terpilih saja..hahahaha..~poyo gler~next pokok2 dibawa ke tmpt2 yg lbh sesuai dengan keadaan'e..

othergrop make a tmn herba..that 1 usaha yg murni bg memberi pengetahuan kpd murid- murid tentang pokok2 herba..good job..chek suke wat part ne..mungkin die santai n memerlukan kekreatifan 2 make it interesting..~kreatif ke mamat ne~

hahaha..awat tibe2 gelak..kurg tibiat ka~bc msg dr sseowg la~k2 smbg blk

nk abis daa pon..dh siap2 kemas sume, sume kumpul cos de mjlis penutup ckt, sesi photographer then bersurai..sblm blk de mkn2..that all 4 today..=)

gambar2 xde ag cos dowg x tag ag kat fb..nanti dh dpt gmbr 2 chek upload ea..sabaq na..


k caw lu..akhir kate sygilah pokok2 anda dan menanam i2 adlh satu senaman..

=> smbgn post sblm'e..beliau sudaa semakin ciat..yeay..=)


Monday, April 11, 2011

=( -> =I



risau
:
V
sdih
:
V
doa
:
V
semoga cepat sembuh
:
V
(^^)



Tuesday, April 5, 2011

kembali bernafas

yaa blog ku bernafas kembali sejak berkurun lame'e tidak di update..
kebizian berlaku dua tiga minggu yang lepas..n
ne 1st post 4 april fool..
kui3

cuti pertengah semester yang padat dgn xtvt~erm xtvt membute jew, hu3~
diikuti perjalanan yang jauh ke ujung selatan demi tggjwb~g jln2 smbl pbs, eh ke pbs smbl jln??~
balik2 shj berhadapan dengan musuh2 lame~tp satu demi satu dapat ditumbangkan~haha
musuh terakhir amat sengit sekali kerna 4 malam 4 pagi berperang~propa je 2~
akhirnya sume slmt dan kembali kepada asal aman dan makmur~aman r sangat~
ITULAH SEBUAH CERITA MENGARUT HIKAYAT TERSERONG MAHATITIWANGSA



Tuesday, March 8, 2011

HAT-TRICK


liverpool mengalahkan M.U 3-1..hohoho
3 gol dijaringkan oleh kuyt..hat-trick 2..

Kuyt membuka tirai jaringan pada minit ke-34 setelah mudah menolak masuk bola hasil gerakan solo Luis Suarez yang berjaya memperdayakan beberapa pemain pertahanan United.

Lima minit kemudian, Kuyt sekali lagi mudah menolak masuk gol kedua Liverpool berpunca daripada kesilapan Nani.

Sisa perjuangan United berakhir selepas Kuyt melengkapkan hatriknya pada minit ke-65 setelah penjaga gol United, Edwin van der Sar gagal menangkap kemas sepakan percuma Suarez.

Javier Hernandez yang masuk menggantikan Nani bagaimanapun berjaya menjaringkan gol sagu hati buat United pada masa kecederaan.

hohoho..kalo ayat 2 cam kenal jew, mmg pon chek copy dari kosmo..x sempat la nk tls ayat sendiri..kne cpat..nie pon curi2 nk post psl ne..

kedudukan skrg liverpool tgga ke-6 dengan 42 poin..

"you'll never walk alone"






Sunday, March 6, 2011

malaysian army force 2011

HARI ULANG TAHUN TENTERA DARAT- 78

1 ANGKATAN: TETAP GAGAH TETAP SETIA

video

jalan- jalan hujung minggu hari ahad ke dataran merdeka..ondwy nk kesane nmpk dowg ngah wat airbone aka demontrasi payung terjun..waa ramai'e owg- askar2, dak2 plkn pon de..arie ne tentera darat de wat demontrasi tentera..tp pasai lambat datang, bnyk laa pertunjukkan die dh terlepas..then nk tngk yg demontrasi laen lak dh ssh cos rmai gler owg berkerumun..dpt tngk ckt2 jew itu pon asap2 die ngan bunyi helikopter kat ats kpl..=( tp memang boleh dikatekan gempak la jugak..rse bersemangat rse'e tibe2..hohoho..

video
menyelamatkan tebusan~x jelas sngt cos shoot jauh sngt..hohoho~

pas2 g jln2 booth2 dowg..hahaha xdpt tngk demontrasi, dapat merase pegang weopon dowg pon ok laa jgk..bapak berat bende alah ne ~xtaw nme die~ die digune tok tembak helikopter o ape2 musuh yang kat diawangan..hohoho











~gy tembak dh ade 2~


round2 kat kenderaan dowg lak..mcm2 ada kat c2..sume owg nk berposing ngan abg2 askar..cam artis lak abg askar arie ne sume nk tgkp gmbr ngan die..hoohoho..












ramai sngt owg kepala pon jd serabut..dh abis2 round gua caw dl..



Saturday, February 26, 2011

sesat jalan boleh u-turn la


nak g tmpt laen tmpt laen yg smpai..

nasib baek tmpt'e bez gak..

dapat gak release tension yg berminggu terkumpul..

erm persiapan pon dah wat dgn mkn- mkn..

wlpun ringkas jnji dpt isi prut..

sblm blk mlncg tngk wyg sactrum..

mendebar- debar, mencuak- cuak, mensedih- sedih pon..=(

menarik dan berbaloi2 ~tq pd phk yg sudi blnje~

bez- bez..




Tuesday, January 25, 2011

kiut ke?? o_0

aq join contest lagi!!!!haha nmpk'e seperti mahu mencube nasib..
kali ne contest x di tag spe2 sbb contest ne mmg x perlu tago sesiapa pon~2 yg best'e~
waa kiut tol dier..haha..ne berkaitan dgn contest kali ne r contest foto kiut..=)

kalo nk join, klik banner nie ek

ok kite tngk syarat- syarat yang laen ->
  1. Mesti la ade blog sendiri.
  2. Follow blog Ka-Ching Preloved & Lipat's Bundle.
  3. Letak banner kat side bar dgn kat entri
  4. Buat entri simple tentang contest ni dan upload gambar yg PALING KIUT yg korang ade. Tak kesah la gambar adik ke, jiran ke, mak korang ke, ramai-ramai ke, diri sendiri ke...asalkan yg KIUT MIUT ^_^
  5. Sape-sape pun boleh join.. Lelaki/Perempuan.
  6. TIADA had umur ^_^
  7. Tinggalkan link kat comment tau..
ok syarat2 dh taw, so meh kte tngk spe yg kena!!!

apabl suda berpikiak sehari semalam..
ne la picture yg chek dipertaruhkan..
cam ne kiut miut x??..~spe yg paling kiut antr 3 owg 2~
anak sapa la chek curi ne..
uit3, 2 gmbr chek la~dr kiri adk chek, anak buah chek, n sowg lagi enth spe la die 2~

tp rse'e nk pertaruhkan satu lagi laa..
sbb tuan punye blog contest ni kate..
mebi akan ada 2 pemenang kot...
1 - gambar kiut baby @ kanak2
2 - gambar dewasa


that boy mmg pantang nmpk kamera, nk peace je kje'e..
hahaha...kalo mng contest ne t'pkse la share ngan mak die..
kui3..

Tarikh Tutup Penyertaan Pada
31hb Januari 2011


that all,
sekian,

yg benar,

Monday, January 24, 2011

wahai kaum- kaum adam

18 CIRI- CIRI SUAMI YANG SOLEH

1.Suami yang taat dalam melaksanakan perintah serta suruhan Allah dan RasulNya dan dapat pula membimbing isterinya

2.Suami yang mampu memberikan nafkah sama ada zahir ataupun batin

3.Suami yang sedia memberikan nasihat, bimbingan , dorongan , didikan dan tunjuk ajar dalam melaksanakan tugas serta tanggungjawab rumah tangga dan juga terhadap Allah S.W.T.

4.Suami yang bijak dalam menyelesaikan permasalahan isteri yang timbul bersama jiran tetangga atau sebagainya.


5.Suami yang dapat memberikan pemerhatian dalaam hal keselamatan, kebajikan dan kesihatannya.


6.Suami yang dapat menyediakan tempat tinggal, pakaian dan makanan yang sempurna mengikut kemampuannya


7.Suami yang penyabar dan tidak mengggunakan kekerasan dalam menyelesaikan sesuatu masalah atau untuk mendapatkan sesuatu.


8.Suami yang tidak cemburu buta tanpa asas terhadap isterinya yang mana boleh merosakkan keutuhan rumah tangga mereka.


9.Sentiasa memberikan kasih sayang, belas kasihan dan pergaulan yang baik terhadap isterinya.


10.Suami yang sentiasa menjaga rahsia isterinya dan tidak didedahkan kepada orang lain.


11.Suami yang ikhlas dan jujur serta dapat menepati janji terhadap isteri dan anak-anak.


12.Suami yang menjauhkan diri dari perbuatan maksiat seeprti meminum minuman keras, berjudi, berzina, menipu, mencuri dan sebagainya.


13.Suami yang dapat memberikan penjagaan dan pemerhatian yang baik terhadap isterinya. Penjagaan ini meliputi semua hal termasuk kehormatannya.


14.Suami mestilah bijak memahami persaan dan hati isteri sama ada dengan perbuatan atau perkataan, jangan biarkan dirinya dalam keadaaan bersedih.


15.Suami yang sentiasa mengutamakan kebersihan diri, zahir dan batin.


16.Suami mestilah menahan dirinya dari bergaul secara bebas dengan wanita lain.


17.Suami yang dapat menyelidiki secara cermat dan teliti segala hal yang disampaikan oleh orang lain yang berkaitan dengan isterinya.


18.Suami yang bijak dalam memimpin rumah tangganya dan melaksanakan tugas dengan penuh amanah serta bertanggungjawab.

p/s: bukan susah untuk jadi baek, dan bukan susah untuk jadi susah..=)


Sunday, January 23, 2011

ditawan n tertawan

assalamualaikum w.b.t
apa kabo??
semoga sehat2 belako ea..

tertawan sudaa satu lagi bukit di area selangor ini..walaupun beberapa ujian menimpa sejak beberapa minggu yg lepas, tp akhirnya tertawan juga bukit tersebut ditangan aq..hohoho..~bongkak sungguh kamu~hu3 maen2 jew wat gempak sikit pasal agak advancer r ckt mendaki kali ne..

kali ne ktowg pergi x ramai, hanya 3 orang shj, kalo nk ikutkn 7 owg, tp oleh sbb mslh yg tidak dapat dielakkan last2 minute, 2 yg tinggal 3 owg jeww..it's ok, itu x membantutkan niat ktowg nk mendaki..hu3 berkobar- kobar nampk..

dgn berbekalkn gps, google map n ape2 lagi yg berkait dengannya, ktowg pon merempit dgn hermatnya menuju ke ampang..tb2 eh mne jalan'e, adoiii gps ne pon wat hal tim2 ne..khi3..tim pon dh lwt ne..kalo lmbt pns nnti, x bez daa..pegi laa tnye pakcik makcik tepi2 jalan..owg kate kalo malu bertanye sesat jalan..betul x..betul betul betul (gy upin ipin)..ktowg tnye kat pkck 2, tahu x bukit tabur, pakcik??..bukit tabur,,erm pakcik xpernah dngr lak nak..kalo bukit melawati taw r kat dpn 2..adoii prob..xpela pakcik, teme kaceh..di pendek kn cete tlpn punye tlpn, tnye punye tnye smpai jugak ktowg kat empangan klang gate, bukit 2 dh nmpk dari jauh tp x taw jln msuk'e..

mule2- mule smpai, posing dl..

smpai2 truss daki..isy3 owg wt tracing r ckt kn..lps 2 mule r sngal2..dowg r, chek x..chek dh tracing 2 3 hari sblm 2..hu3..k k membebel r plak..mse ktowg daki sekali plk dgn grop cine..jd lmbt r ckt cos pendakian ktowg..erm pendakian kali ne memang mencabar betul..sebab pe mencabar, first2 daki trus kne daki yg 30 darjah..kalo sblm ne landai2 dulu, pas2 bwu kne kerje keras..yg ne trus kne kerje keras..

lepas beberapa minit, ktowg smpai kat puncak 1..bukit yg ktowg daki ne ada 5 puncak..kat citu dah boleh nmpk kwsn sekitar bukit melawati..pembangunan mule naek bagaikn cendawan tumbuh~peribahasa ckt~..yg menarik permandangan empangan klang gate r..kawasan takungan dengan berdindingkan bukit2..lawa2..hilang rase keletihan sekejap..

pembangunan giat beroperasi

pendakian diteruskan ke puncak seterusnya dan seterusnya smpai laa ktowg ke puncak terakhir iaitu puncak ke-5 dan akhirnya ke cliff iaitu tebing pemisah antara bukit..kecut perut dibuat'e mane x'e laluan'e mmg cukup2 tok sowg jalan jew..dah la berbatu-batu..tergelincir ckt boleh jatuh, blh geng ngan monyet, kalo slmt jatuh r kat bawah 2..

muke control jew 2, kat dlm dup dap laju..betui3 belakang cliff, cuak

dh puas + keletihan, then ktowg pon trun..nk trun lagi la mencabar, kne sliding ckt..kawan chek smpai tercabut tpak die..nasib baek dh smpai bawah..memang ngam2 die bajet nk cabut tapak'e..tu pon aq terpijak..hoho..so mission daki BUKIT TABUR~bukan takbur ea~ tok kali ne complete..caya laaa..
berbatu- batu ckt bukit'e..
permandangan diatas bukit dgn pokok, cam kat australia r lak..kui3

tarik jangan x tarik..

tngk belakang tu, empangan klang gate..2 owg tu bjet jew..=p


sekian
22/1/11

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails